Scurt istoric

Istorie Noiembrie 4, 2014

Biserica din satul Viişoara, comuna Alexandru cel Bun, este situată la stradă, lângă primăria comunei şi dispensarul uman.

Începând cu anul 2000 s-a înfiinţat Parohia Viişoara la iniţiativa Mitropolitului Daniel, actualul Patriarh al României şi s-a hirotonit ca preot pentru această parohie pr. Antistescu Vasile (iulie-2000).

Satul Viişoara neavand biserica, enoriasii erau nevoiti sa faca un drum de 6 km catre M-rea Bistrita, intrucat satul apartinea din punct de vedere duhovnicesc de aceasta manastire. Asa ca ridicarea bisericii a aparut ca absolut fireasca si necesara.

Lucrarile de constructie au inceput chiar in anul 2000 cand s-a turnat temelia bisericii si s-au derulat pe o perioada  de 10 ani.

Ca lucratori s-a apelat la o echipa condusa de mesterul Ciornei Petru din Vatra Moldovitei-Suceava care a ridicat biserica in 2 ani.

În exterior cladirea bisericii  isi pastreaza forma lemnului, fiind placata cu lambriu de lemn natural.

În interior a fost tencuita si pregatita pentru pictura.

Lucrarile de infrumusetare a bisericii cu pictura s-au realizat pe parcursul a 2 ani fiind savarsite de maestrul ROTARU ZENAIDA.

Ca piesa de valoare nespusa amintim si catapeteasma bisericii,  realizata in lemn de stejar  si nuc la Grumazesti de Hanter Emil, iar pictura icoanelor s-a savarsit la Manastirea Agapia.

Stradaniile credinciosilor  au fost incununate prin sfintirea bisericii in anul 2010 la care au participat un sobor de preoti in frunte cu IPS Teofan si ca invitat special din partea credinciosilor P.S.Calinic Botoșăneanul care s-a implicat in mod direct si a sustinut toate eforturile de zidire a bisericii.